Office |  LPL Financial

An Innovative New Model in Office Design

FORT MILL, S.C. (Dec. 1, 2016) — tvsdesign, an Atlanta-based architecture and interior design firm, is celebrating the opening of LPL Financial’s new Carolinas campus in the Fort Mill, S.C., just outside Charlotte, N.C.

 

The 27-acre campus includes 450,000 square feet of office space among two buildings that were created by tvsdesign. The campus consolidates LPL’s 1,400 employees previously located throughout four offices in the Charlotte area.

 

The campus was designed to reflect LPL’s commitment to sustainability and employee wellness. Leveraging technology and materials that minimize impact to the environment, the campus incorporates net-zero water design strategies, integrates nature into the design and creates an engaging workspace for LPL employees. It is expected to received LEED-Gold certification from the U.S. Green Building Council.

 

“LPL’s new Carolina campus is a testament to their commitment to employee wellbeing, their communities and their environment,” said David Brown, Principal in tvsdesign’s Office studio. “We focused on designing a state-of-the-art workplace that enables employees to be innovative and collaborative, that supports wellness, and helps them to do their best work each day.”

 

Suburban Site Selection

LPL Financial chose a location in the Kingsley Park mixed-use development and adjacent to the 2,100-acre Anne Springs Close Greenway nature preserve. This location offers a unique blend of urban and rural spaces that ultimately inspired the buildings’ design.

“There has been a lot of discussion in the industry on suburban vs. urban office locations, and LPL was ready to make a big, bold decision about the space they needed for their consolidated Carolinas worksite,” said Brown. “With this new campus, LPL has all of the amenities vital to the welfare of its employees along with what will be a great location for years to come, and we’re thrilled to have designed a space that supports both of these business goals.”

Workplace Amenities

The tvsdesign team created a campus that promotes employee wellbeing and encourages greater physical movement. Some of those features include: sit-to-stand adjustable workstations, a fitness center, a health clinic, a cafeteria, two miles of walking trails, a community garden, outdoor sports courts, a game room, a waterfront plaza, bicycle storage and a bicycle share program. In addition, the adjacent garage offers 12 electric vehicle charging stations and 100 preferred parking spaces for fuel-efficient vehicles.

Commitment to Sustainability

LPL employs more than 3,200 people in total, and each of its main offices focus on promoting sustainability. Its San Diego headquarters is not only LEED-Platinum certified, but it is believed to be the largest net-zero energy commercial office building in the United States. A similar commitment to sustainability informed the design of the new campus.

 

“The natural landscape of the Anne Springs Close Greenway offered a wealth of inspiration for design selections,” said Steve Clem, Principal in tvsdesign’s workplace interiors studio. “We harvested oak from the site to create warm wood accents around the facility that gives employees and visitors a sense of place while adhering to LPL’s larger sustainability goals.”

Guided by nature and ingenuity, the campus was designed to include unique features that protect resources, foster collaboration and promote employee wellbeing. Sustainable design elements focused on:

  • Natural light—The interior design incorporates abundant natural daylight, creating a more pleasant work environment while reducing lighting-related energy consumption. Nearly every work space provides an outdoor view.
  • Net-zero water—The campus incorporates net-zero water design strategies to recycle and redirect water so that the consumption of non-potable water will be less than the water needed to supply cooling, irrigation and plumbing systems. Stormwater control measures mitigate the flow of stormwater entering the local water system.
  • A well-energized workspace—The smart use of brick and glass minimizes heat and maximizes light, while the innovative HVAC system brings in 30 percent more outside air than is standard.
  • Tree save areas—Construction strategies were intended to save as many trees as possible, and hardwoods reclaimed from the site were used in the construction of the building.
  • Location: Fort Mill South Carolina USA
  • Project Area: 600,000 sf